może ja pierwsza zaczne proste danie ja lubie sobie od czasu zjeść
"Fasolka po bretońsku"
składniki:
-0,5 kiełbasy (zależy jaką lubicie ,obijętnie)
-ketchup
-cebula
-koncentrat pomidorowy
-fasola duża(najlepiej fasola "Jaś")
sposób przyzadzania
Fasole odstawić na noc...drugiego dnia ugotować fasole,jak się ugotuje to dodać cały koncentrat pomidorowy...osobno trzeba zrobic na patelni podsmarzyć na oleju cebule pokrojońa w drobną kostke,później kiełbase też pokroić w kostke podsmazyć i dodać ketchup...później to wyszystko wrzucić do ugotowanej fasoli mieszać i gotować na małym ogniu przez 5minut
szarlotka
60 dag mąki
20 dag masła lub margaryny
20 dag cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło wyłożyć na mąkę, posiekać nożem, dodać szczypte soli, cukier, wbić żółtko, dodać śmietane. Wyrobić ciasto i wstawić ma kilka godzin do lodówki. Jabłka obrac i połowe zetrzeć na tarce a połowe pokroic w talarki. wymieszac i dodac 3 łyżeczki cukru i cukier waniliowy (nie całą torebkę tylko troche).z połowy placka zrobic placek i wyłożyć nim foremke, którą wcześniej wysmarowaliśmy masłem io posypaliśmy maką.wstawic placek do piekarnika nagrzanego do 200 stopni,lekko podpiec.po 15 minutach wyjąć z piekarnika i wylać jabłka. Na wierzchu wykładamy resztę ciasta,wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut i gotowe
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach